De prestaties van Oranje op het WK in Brazilië vragen natuurlijk om een verklaring van het succes vanuit Best Value perspectief.

De hamvraag is of van Gaal een manager is of een leider. In de definitie van Best Value is een manager iemand die het traditionele leiderschapsmodel hanteert en is een leider iemand die het nieuwe leiderschapsmodel hanteert.

In het traditionele model is de focus op het veranderen van de mensen, zijn de volgers de beperken, het vraagt veel resources en ontslaat het management van accountability. In het nieuwe model is de focus gericht op het veranderen van het systeem, de leider is de beperking, het is efficiënt en vereist van management dat ze mensen begrijpen.

Louis van Gaal heeft bij het selecteren van de selectie gekeken of de speler een expert is op zijn vakgebied (keeper, verdediger, middenvelder en aanvaller), de fitheid van de spelers en of de spelers het eigen belang ondergeschikt kan maken aan het ketenbelang. In dit geval is het ketenbelang toch echt wel die beker die wij ook een keer willen winnen.

Vervolgens heeft Louis van Gaal waargenomen wat de kwaliteiten van de verschillende spelers zijn en op basis daarvan een systeem bepaalt. Zijn focus is duidelijk op het veranderen van het traditionele ‘Hollandse school’ 4-3-3 systeem naar een systeem dat deze selectie past als een jas, het 5-3-2 systeem.

Het totale mens concept van Louis van Gaal is een concept dat hem helpt mensen te begrijpen, een eigenschap die past in het nieuwe leiderschapsmodel

En of van Gaal efficiënt is, ik dacht van wel.

Van Gaal denkt uiterst logisch en gebruikt gezond verstand. De spelers zijn verbaasd dat de coach weet dat ze met 1-0 achter kunnen komen te staan.  Hetgeen uiteraard logisch is want als er gescoord wordt is het 1-0 of 0-1. En dat van Gaal zijn beheersmaatregel klaar heeft voor de onverwachte gebeurtenis dat wij achter komen te staan kan een Best Value expert niet verbazen.

De conclusie kan niet anders zijn dan dat van Gaal de Best Value aanpak van nature bezigt.